1. News
  2. Life
  3. Karacabey Longoz Ormanı ve Gübre Böceklerinin Önemi

Karacabey Longoz Ormanı ve Gübre Böceklerinin Önemi

featured
Share

Share This Post

or copy the link

Karacabey Longoz Ormanı

Karacabey Longoz Ormanı

Türkiye’nin en büyük subasar ormanı olan Bursa’nın Karacabey ilçesindeki 730 hektarlık Karacabey Longoz Ormanı, 300’e yakın kuş türü, endemik bitkiler ve nadir görülen canlılara ev sahipliği yapmaktadır. Longozun sakinlerinden biri de Antik Mısır’da kutsal olarak kabul edilen ‘Scarabeus sacer’ yani halk arasında bilinen ismiyle ‘tezek’, ‘gübre’ veya ‘bok’ böcekleri. Longozda koruma altına alınan bu böcekler, ekosisteme önemli katkılar sağlamaktadır.

Gübre Böceklerinin Önemi

Gübre Böceklerinin Önemi

Gübre böcekleri, büyükbaş hayvanların gübrelerini toplayarak küre haline getirirler ve bu sayede toprağın azotlanmasını, gübrelenmesini sağlayarak ekosisteme katkıda bulunurlar. Ayrıca sindiremedikleri meyve tohumlarını da yuvalarına taşıyarak biyoçeşitliliği artırırlar. Toprağı kazarak havalandırarak verimliliği artırırlar ve hijyenik ortamlar oluşturarak parazitlerin yayılmasını engellerler.

Boyu 5 santimetreye kadar ulaşan ve ağırlığının en az 10 katını taşıma gücüne sahip olan bu böcekler, yeryüzünü temizlerken, ekosisteme dengeli bir katkı sağlarlar. Hiçbir zararlı özellikleri olmayan gübre böcekleri, korunmaya değer canlılardır ve insanlar tarafından bilinçli bir şekilde korunmalıdır.

Prof. Dr. Hikmet Sami Yıldırımhan: “Gübre böceklerinin ekosisteme sağladığı faydalar göz ardı edilmemeli. Bu canlılar, doğanın dengesini korumak adına önemli bir rol oynamaktadır.”

Karacabey Longoz Ormanı ve Gübre Böceklerinin Önemi

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Login

To enjoy New7 privileges, log in or create an account now, and it's completely free!

Follow Us!