1. News
  2. Education
  3. Türkiye ve Irak İlişkilerindeki Gelişmeler

Türkiye ve Irak İlişkilerindeki Gelişmeler

featured
Share

Share This Post

or copy the link

Türkiye ile Irak arasındaki ilişkiler son dönemde hem diplomatik hem de ekonomik alanda önemli adımlarla güçlenmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nisan ayındaki Irak ziyareti, ticari ilişkilerin güçlenmesine büyük katkı sağladı. Bu ziyaret kapsamında atılan adımlar, iki ülkenin özel sektörlerine ivme kazandırmayı hedefliyor.

Ticaret ve İhracatta Yeni Dönem

Ticaret ve İhracatta Yeni Dönem

Erdoğan’ın Bağdat ziyareti sırasında, iki ülke arasında çeşitli alanlarda iş birliği anlaşmaları imzalandı. “Kalkınma Yolu Projesi Hakkında Ortak İş Birliği Mutabakat Zaptı” gibi anlaşmalar, ekonomik ilişkilerin güçlenmesine ve ticaret hacminin artmasına büyük katkı sağlıyor. Bu adımlar, Irak’ın stratejik kalkınma planlarına önemli destek sunuyor.

İhracatta Öne Çıkan Ülkeler ve Sektörler

İhracatta Öne Çıkan Ülkeler ve Sektörler

Türkiye’nin ocak-mayıs dönemindeki ihracatında Irak, en fazla dış satım yapılan 5. ülke konumunda bulunuyor. Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştirdiği diğer ülkeler arasında Almanya, ABD, İtalya ve Birleşik Krallık yer alıyor. Bu dönemde, Türkiye’nin Irak’a en fazla ihracatı hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektöründen gerçekleşti.

Ülkeİhracat Değeri (milyon dolar)
Almanya7,6
ABD5,4
İtalya5
Birleşik Krallık4,9
Irak931,6

Irak’a en fazla ihracatı İstanbul merkezli şirketler gerçekleştirirken, diğer iller arasında Gaziantep, Mardin, Şırnak ve Mersin ön plana çıkıyor.

Türkiye ve Irak İlişkilerindeki Gelişmeler

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Login

To enjoy New7 privileges, log in or create an account now, and it's completely free!

Follow Us!