1. News
  2. Education
  3. Müttefik Ülkelerin Savunma Harcamaları ve GSYH’ya Oranı

Müttefik Ülkelerin Savunma Harcamaları ve GSYH’ya Oranı

featured
Share

Share This Post

or copy the link

2022 yılında müttefik ülkelerin toplam savunma harcamaları 1,47 trilyon dolara ulaştı. En yüksek savunma harcamasını sırasıyla ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, İtalya, Türkiye, Hollanda ve İspanya gerçekleştirdi.

GSYH’nin En Az Yüzde 2’sini Savunmaya Ayırma Hedefi

Müttefik Ülkelerin Savunma Harcamaları ve GSYH'ya Oranı

Bütçesinden en fazla payı savunmaya ayıran ülke yüzde 4,12 ile Rusya-Ukrayna Savaşı’ndan etkilenen Polonya oldu. Bu oranla Polonya’yı yüzde 3,43 ile Rusya’ya komşu Estonya takip etti. ABD ise yüzde 3,38 ile üçüncü sırada yer aldı.

Müttefik Ülkelerin Savunma Harcamaları ve GSYH'ya Oranı

NATO’nun belirlediği GSYH’nin en az yüzde 2’sini savunmaya ayırma hedefini sadece Belçika, Kanada, Hırvatistan, Lüksemburg, İtalya, Portekiz, Slovenya ve İspanya tutturamadı. Türkiye ise bu hedefi tutturan ülkelerden sadece biri olan Fransa’yı geride bıraktı.

Bu hedef, 2014 yılında Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Galler Zirvesi’nde belirlenmişti. 2022 yılında başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı sonrasında NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefik ülkeleri bu konuda daha fazla çaba göstermeye çağırmıştı. Stoltenberg, bu yılın sonunda 20’den fazla NATO ülkesinin yüzde 2’lik hedefi tutturacağını açıklamıştı. 2014 yılında sadece 3 NATO üyesinin GSYH’sinin yüzde 2’sini savunmaya ayırdığını hatırlatmıştı.

Müttefik Ülkelerin Savunma Harcamaları ve GSYH’ya Oranı

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Login

To enjoy New7 privileges, log in or create an account now, and it's completely free!

Follow Us!