1. News
  2. Education
  3. İran Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Durum

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Durum

featured
Share

Share This Post

or copy the link

Ankete Göre İran Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Durum

Ankete Göre İran Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Durum

İran’ın Meşhed kenti merkezli sosyal araştırma ve veri analizi merkezi “Shenakht”, 13-15 Haziran tarihleri arasında ülke genelinde 18 yaş üstü 1000 kişiyle telefon üzerinden gerçekleştirdiği kamuoyu yoklamasının sonuçlarını açıkladı. Ankette, katılımcılara oy haklarını hangi aday lehine kullanacaklarının sorulduğu ve hiçbir adayın cumhurbaşkanı olabilmek için gerekli yüzde 50+1 oyu sağlayamadığı görüldü.

Ankete katılanların tamamı baz alındığında, oy kullanacağını belirtenlerin oranı %52,1 olarak kaydedildi. Sandığa gitmeme niyetinde olanların oranı %29,2 iken oy verip vermeme konusunda kararsız olanların oranı ise %18,7 olarak belirlendi.

Seçimlere katılacağını belirten katılımcılar arasında %34’ü muhafazakar aday Meclis Başkanı Kalibaf’ı destekleyeceğini ifade etti. Reformistlerin tek adayı Tebriz Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Pezeşkiyan ile eski Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Genel Sekreteri Celili ise ankette ikinci sırayı paylaştılar. Bu iki adayın oy oranları %21 olarak belirlendi.

Diğer adaylardan Emir Hüseyin Kadızadehaşimi %2, Mustafa Purmuhammedi %1 ve Ali Rıza Zakani ise %1 oy oranına sahip oldular. Oy kullanacağını belirtenlerin %16’sı henüz hangi adayı destekleyeceğine karar vermediğini belirtirken %4’ü ise cevap vermedi.

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Durum

İran’da 28 Haziran’da yapılacak olan seçimlerde reformist kanatta tek aday olarak Mesud Pezeşkiyan yer alırken muhafazakarlar tarafında Muhammed Bakır Kalibaf, Said Celili, Emir Hüseyin Kadızadehaşimi, Ali Rıza Zakani ve Mustafa Purmuhammedi aday olarak yer alacaklar.

İran Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinde Durum

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Login

To enjoy New7 privileges, log in or create an account now, and it's completely free!

Follow Us!