1. News
  2. Life
  3. Ani Ören Yeri ve Kazı Çalışmaları

Ani Ören Yeri ve Kazı Çalışmaları

featured
Share

Share This Post

or copy the link

Ani Ören Yeri ve Tarihi

Arpaçay Nehri’nin geçtiği vadide yer alan Ani, 884-1045 yılları arasında Bagratlılar, 1045-1064 yılları arasında Bizanslıların yönettiği bir antik kenttir. 16 Ağustos 1064’te Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından fethedilmiştir. Ani, geçmişte Hristiyan ve Müslümanların bir arada yaşadığı bir merkez olmuştur.

Ani Ören Yeri Kazı Çalışmaları

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü ile Kafkas Üniversitesi işbirliğinde Ani’de yürütülen kazı çalışmaları, 8 farklı noktada devam etmektedir. 2024 yılı kazı ve koruma çalışmaları haziran ayında başlamıştır.

Mağara Kazıları ve Turizme Açılma Çalışmaları

Mağara Kazıları ve Turizme Açılma Çalışmaları

Ani Ören Yeri’nde bulunan ve Anadolu’daki ilk kaya mescidi olarak değerlendirilen mağara, turizme kazandırılmak üzere çalışmalar devam etmektedir. Mağaranın yerleşim merdivenlerinin yapılmasıyla birlikte turistlerin ziyareti hedeflenmektedir.

Çalışmaların Detayları

Ani Ören Yeri’ndeki kazı çalışmalarını inceleyen Vali Ziya Polat ve Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüsnü Kapu, Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan’dan çalışmalar hakkında bilgi almıştır. Vali Polat, Ani’nin Türk ve dünya tarihi açısından önemli bir yer olduğunu belirtmiştir.

KAÜ Öğretim Üyesi ve Ani Ören Yeri Kazı Başkanı Doç. Dr. Muhammet Arslan, Ani’deki kazı ve koruma çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini ve bölgede 8 farklı noktada çalışmaların sürdüğünü açıklamıştır. Divin Kapısı Kaya Mescit olarak adlandırılan bölgenin Anadolu’da Türkler tarafından inşa edilen ilk kaya mescidi olduğu düşünülmektedir.

Ani Ören Yeri ve Kazı Çalışmaları

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Login

To enjoy New7 privileges, log in or create an account now, and it's completely free!

Follow Us!