1. News
  2. Education
  3. Sıcak Çarpması: Belirtileri, Tedavisi ve Korunma Yolları

Sıcak Çarpması: Belirtileri, Tedavisi ve Korunma Yolları

featured
Share

Share This Post

or copy the link

Sıcak Çarpması Nedir?

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecit Bahar, sıcak çarpmasının vücut ısısının genellikle 40 derece üzerinde olduğu hayatı tehdit edebilen acil bir durum olduğunu belirtiyor. Hipotalamusun ısı regülasyonunu sağlayamaması sonucunda ortaya çıkan sıcak çarpması, güneşe uzun süre maruz kalma veya yüksek sıcaklıklarda yoğun egzersiz gibi durumlarla tetiklenebilmektedir.

Sıcak Çarpması Çeşitleri

Sıcak Çarpması Çeşitleri

VM Medical Park Pendik Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mecit Bahar’a göre, sıcak çarpmasının eforla oluşan ve eforsuz oluşan olmak üzere iki farklı klinik şekli bulunmaktadır. Eforla oluşan sıcak çarpması genellikle genç bireylerde yoğun egzersize bağlı olarak ortaya çıkarken, eforsuz sıcak çarpması daha çok yaşlılar ve çocukları etkileyebilmektedir.

Sıcak Çarpmasının Nedenleri

Uzm. Dr. Mecit Bahar’a göre, sıcak çarpmasına yol açan faktörler arasında güneşe uzun süre maruz kalma, yeterli sıvı alamama, yoğun egzersiz yapma gibi durumlar öne çıkmaktadır. Vücut ısısını dengede tutan mekanizmaların aşılması sonucunda hipotalamusun termoregülasyon kapasitesinin yetersiz kalması sıcak çarpmasına zemin hazırlamaktadır.

Sıcak Çarpmasından Korunma Yolları

Dr. Bahar, sıcak çarpmasından korunmak için önerilerde bulunuyor. Bunlar arasında yüksek sıcaklıklara maruziyeti engellemek, güneşten öğle saatlerinde kaçınmak, yeterli sıvı tüketmek ve aşırı egzersizlerden kaçınmak gibi önlemler yer almaktadır. Ayrıca, risk altındaki grupların daha dikkatli olması gerektiği vurgulanmaktadır.

Sıcak Çarpması: Belirtileri, Tedavisi ve Korunma Yolları

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Login

To enjoy New7 privileges, log in or create an account now, and it's completely free!

Follow Us!