1. News
  2. Life
  3. ALPAR: Türkiye’nin İlk Ağır Sınıfı İnsansız Kara Aracı

ALPAR: Türkiye’nin İlk Ağır Sınıfı İnsansız Kara Aracı

featured
Share

Share This Post

or copy the link

15 ton azami yüklü ağırlığa sahip ALPAR, Türkiye’nin insansız olarak tasarlanan ilk ağır sınıfı kara aracıdır. Seri hibrit elektrikli tahrikli altyapısı sayesinde tamamen sessiz bir şekilde görev yapabilme özelliğine sahiptir. Otokar tarafından geliştirilen ALPAR’a yönelik mühendislik ve kalifikasyon test faaliyetleri kapsamında otonomi ve uzaktan kontrol alanında önemli ilerlemeler kaydedilmiştir.

ALPAR’ın Teknolojik Gelişim Süreci

ALPAR, sürüş kontrolleri ve algoritmalarının geliştirilmesiyle A noktasından B noktasına devriye ve öndeki aracı takip etme gibi fonksiyonlara sahip hale getirilmiştir. 2D ve 3D haritalama özelliği de araca entegre edilmiş olup ileri seviye geliştirmeler devam etmektedir. ALPAR, otonomi ve sürüş destek konularında sürekli olarak geliştirilmektedir.

ALPAR’ın Mobilite ve Kontrol Yetenekleri

ALPAR’ın yol ve arazi ortamlarındaki mobilite testleri devam etmekte olup yüksek gerilime sahip batarya verimliliği, güç tüketimi, araç menzili, elektrik motor verimliliği gibi pek çok önemli özellik test edilmektedir. Uzaktan Kontrol Birimi ünitesinde yapılan geliştirmelerle kullanıcı kontrolü kolaylaştırılmakta ve durumsal farkındalık arttırılmaktadır.

İnsansız Sistemlerin Geleceği ve ALPAR

ALPAR gibi insansız araçlar, askeri amaçlarla kullanıma yönelik olarak geliştirilmekte ve gelecekte muharebe sahasının önemli bir parçası olması beklenmektedir. ALPAR, teknolojik yenilikleri takip ederek Türk savunma sanayisine ileri seviyede yenilikçi çözümler sunmayı hedeflemektedir.

ALPAR’ın Görev Yetenekleri ve Kullanım Alanları

ALPAR, modüler elektronik altyapısı sayesinde keşif, gözetleme, muharebe ve diğer çeşitli görevleri yerine getirebilecek kapasiteye sahiptir. Dost/düşman tanıma, evine dönme, konvoy görevi, engel algılama gibi yetenekleriyle farklı görev ihtiyaçlarına yönelik çözümler sunabilmektedir. Ayrıca ALPAR, İHA ve İKA’larla koordineli çalışarak pek çok görevin üstesinden gelebilme kabiliyetine sahiptir.

ALPAR: Türkiye’nin İlk Ağır Sınıfı İnsansız Kara Aracı

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Login

To enjoy New7 privileges, log in or create an account now, and it's completely free!

Follow Us!