Kripto Varlıklar Kanunu Meclis Genel Kurulu’ndan önceki akşam onay alarak yasalaştı. Yapılan 19 maddelik düzenleme ile kripto platformlarda gerçekleştirilen işlemlerden vergi alınmayacak. Bu işlemlerin %2’si hizmet bedeli olarak kamuya tahsis edilecek. Hizmet bedelinin yarısı, yani %1’i ise TÜBİTAK’a aktarılacak.
Vergi Gelirlerinden Hizmet Bedeli Ayrılacak
AK Parti’nin önergesiyle yasada yapılan değişiklikle, kripto platformlardan alınan vergi gelirlerinden %2’lik hizmet bedelinin yarısı TÜBİTAK’a aktarılacak. Bu kesinti, hizmet sağlayıcılar tarafından yapılacak olup, ödemeler her yıl mayıs ayının sonuna kadar gerçekleştirilecek. Ödemelere ilişkin düzenlemeleri Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) belirleyecek. Her yıl platformların faiz hariç tüm gelirlerinin %1’i SPK’ya, %1’i ise TÜBİTAK bütçesine aktarılacak. Böylece kamunun yılda 100 milyon TL gelir elde etmesi öngörülüyor.
Kripto Varlıklar Bankalarda Ayrıştırılacak
Bankalar nezdinde saklanan kripto varlıklar, müşterilere ait yatırım amaçlı tutulan nakitlerden ayrıştırılacak. Bankalarda saklanacak kripto varlıklar, mevduat ve katılım fonu sigortası hükümlerine tabi olmayacak. Bu düzenleme ile piyasada oluşabilecek tereddütlerin önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Zimmet Suçlarına Ağır Yaptırımlar Getirilecek
Kripto varlık borsaları sahipleri zimmet ve şahsi iflas sorumluluğunu üstlenecek. Kaldıraçlı işlemler yasaklanacak ve kripto madenciliği yapılamayacak. Devlet memurlarını kapsayan zimmete geçirme suçu genişletilerek kripto varlık sağlayıcılarını da kapsayacak şekilde düzenlenecek. Kripto varlık üzerinden usulsüz işlem yaparak müşterilerini zarara uğratanlara ağır cezalar uygulanacak. Bu fiili işleyenler 12 yıldan 22 yıla kadar hapis cezası alacaklar. Ayrıca meydana gelen zarar hizmet sağlayıcısına ödettirilecek.