Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ‘Muhabir: Dijital Dönemde Haberciliği Yeniden Düşünmek Forumu’nda önemli açıklamalarda bulundu. Altun, günümüzde birçok köklü medya kuruluşunun, habercilik alanına yaptıkları yatırımları azaltmaya başladıklarını ve sosyal medya kültürüne teslim olduklarını belirtti.
Altun, bu durumu şu sözlerle ifade etti: “Teorik olarak dahi artık bu büyük medya kuruluşları kendilerine hakikatin tercümanlığı vazifesini çok görmeye başlamış durumda. Bu bağlamda birçok batılı köklü medya kuruluşunun bilgi kaynağı olarak büyük oranda sosyal medyayı almaya başladığını ve mecralarını veri haberciliği yerine içerikleri hızla değişen birer ilan panosuna dönüştüğünü görüyoruz.”
Altun ayrıca, Türkiye’deki köklü medya kuruluşlarının, habercilik mesleğinin gerekliliklerini yerine getirmek için büyük çaba sarf ettiklerini vurgulayarak, “Köklü medya kuruluşlarımız bir yandan habercilik mesleğinin nitelikli örneklerini ortaya koyarken diğer taraftan dünyada küresel vicdanın sözcülüğünü üstlenmektedir.” ifadelerini kullandı.
‘Filistin’in tanınmasında habercilerimizin de payı var’
Altun, İsrail’in Gazze’de yürüttüğü soykırım operasyonuna karşı Türkiye’nin yoğun çaba gösterdiğini ve bu süreçte habercilerin önemli bir rol üstlendiğini belirtti. Altun, habercilerin çabalarıyla Filistin’in tanınmasında da etkili olduklarını ifade etti.
Altun, medya kuruluşlarının günümüzde daha yapıcı ve pozitif gündemlerin takipçisi olabileceklerine değinerek, “Ülkemizin medya organlarının çevre ve sürdürülebilirlik konularında küresel alanda liderlik gösterdiğini ve bu konuları gündemde tutmak için dijital dönüşüm imkanlarını kullandıklarını gözlemliyoruz.” şeklinde konuştu.
‘Doğru habercilik kıymetlidir’
Altun, günümüz dijital medya ekosisteminin dezenformasyon sorunuyla karşı karşıya olduğunu belirterek, “Doğru habercilik dezenformasyonla mücadelenin en büyük silahıdır. Her ne olursa olsun cesur olmalı ve yeni teknolojik gelişmeleri doğru kullanmalıyız.” dedi.