Ülkede 2022’de 674 bin iş günü kaybı yaşanırken, bu rakamın büyük bir kısmı geçen yıl gerçekleşen grevlerden kaynaklandı. 2021’de yaklaşık 1 milyon kişinin katıldığı grevler sonucunda ise toplam 1,5 milyon iş günü kaybı yaşandı.
Endüstriyel Anlaşmazlıkların Artışı ve Nedenleri
Geçen yıl 10 binden fazla iş bırakma eylemi gerçekleşirken, 312 endüstriyel anlaşmazlık kaydedildi. Bu rakam, 2006 yılından beri tutulan endüstriyel anlaşmazlık sayısında en yüksek seviyeye ulaştı. Yüksek enflasyon ve satın alma gücündeki düşüş, endüstriyel anlaşmazlıkların artmasında etkili oldu.
Gelecek İçin Beklentiler ve Değerlendirmeler
2024’ün “yoğun endüstriyel eylemlerin yaşanacağı yıl” olması bekleniyor. Almanya’da demografik gelişmelerin çalışanların konumunu güçlendirdiği belirtilirken, geçen yıl yaşanan yüksek enflasyon ve reel ücret kayıplarının endüstriyel anlaşmazlıkları artırdığı vurgulanıyor.
Belçika ve Fransa gibi ülkelerde endüstriyel eylemler nedeniyle en fazla gün kaybı yaşanırken, Almanya’da bu rakamın daha düşük olduğu görülüyor. Almanya, 2013-2022 döneminde uluslararası karşılaştırmalarda orta sıralarda yer aldı.
Almanya, 2013-2022 yılları arasında ortalama 18 günle endüstriyel eylemler nedeniyle kayıp yaşarken, bu süreçte Belçika, Fransa ve Finlandiya gibi ülkeler daha yüksek gün kayıplarıyla öne çıktı.
WSI’nin değerlendirmesine göre, Almanya’da geçen yıl yaşanan ekonomik koşullar endüstriyel anlaşmazlıkları artırdı ve gelecekte de bu tür eylemlerin devam edeceği öngörülüyor.